aigai antik kentiGenel Geziverdik İzmir Manisa Türkiye Yürüyüş Rotaları 

Aigai (Aiolis) Antik Kenti

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Yuntdağı’nda yer alan Aigai antik şehri, Manisa merkeze 47 km, Aliağa’ya 30 km ve Yenişakran’a ise 16 km uzaklıktadır.  Tarihi kente en yakın yerleşim yeri Yuntdağıköseler köyü (2,5 km). Köy kahvesinden bir şeyler içebilirsiniz.

Antik kente giriş ücretsiz (Şubat 2021). Antik kentin girişine kadar araçla gelebiliyorsunuz. Biz Siyekli köyünden başladığımız yürüyüşümüzde 15 km sonra antik kente ulaşabildik. Yürüyüş yazımızı buraya tıklayıp okuyabilirsiniz. Antik kenti gezmek için yürüyüş çantalarımızı girişteki güvenliğe bıraktık. Her antik kentte olduğu gibi içeriye çanta sokamıyorsunuz.

Antik Kent Hakkında Genel Bilgi

Antik kentte yapılan arkeolojik çalışmalar sonucu kentin kuruluşunun M.Ö. 700 yılına ait olduğunu gösteriyor. Kentin sembolü keçiler. Basılan sikkelerde sembol olarak keçiler kullanılmış. Kenti gezmeyi bitirdiğinizde neden keçiler olduğunu anlıyorsunuz.

Antik kentin kazı çalışmaları 2004 yılından itibaren yapılmakta. Ve ziyarete açılalı, yönlendirme – bilgilendirme tabelaları koyulalı birkaç sene oldu. İsmi o yüzden pek duyulmamış olabilir. Aliağa, Manisa-Menemen yollarını kullanıyorsanız yol kenarında antik kentin ismini görmüşsünüzdür.

Antik kentin kapanışı pandemi sebebiyle saat 16:00. Tamamını şöyle bir gezip sadece fotoğraflayayım derseniz 1 saat yetersiz kalıyor. Ortalama 2 saatte gezebiliyorsunuz. Antik kenti dolaşmak yaklaşık 2 kilometre. Ve yokuş ağırlıklı.

Antik kentin tavsiye edeceğim yeri, tüm vadiye hakim olduğunuz Athena Kutsal Alanı. Belirtilen rotayı takip ettiğinizde en son geleceğiniz yer burası. Manzarası müthiş.

Antik Kentin İçinde Sırasıyla Göreceğiniz Yapılar

Merdivenden çıkıp sağa döndüğünüzde turunuz başlıyor. Yaklaşık 2 km yürüyüş rotası var ve tekrar başladığınız yerde bitiriyorsunuz. Büyük bir O harfi çiziyorsunuz. Biraz tepeye çıkıyorsunuz.

Nekropolis (Mezarlık Alanı):

Diaphenes Mezar Anıtı
Diaphenes Mezar Anıtı – Nekropolis

Yolun solunda birçok lahit var. Fotoğrafta görülen yer sağda, Diaphenes Mezar Anıtı (Diaphenes bir hayırsever). Mezarlık alanı, tarihi kentten çok daha genişçe bir alana yayılmış durumda. Kocaçay tarafından antik kente tırmanırken birçok lahit gördük. Gezilen yer harici antik kentin kalıntılarını dere kenarından itibaren görmeye başladık. Dereye kadar inen kral yolu mevcut.

Antik yoldan devam ettiğinizde sağda istinat duvarının üstünde Kuzey Hamam‘ın tonozunu görüyorsunuz. Hamamdan devam ettiğinizde sizi bir kapı karşılıyor. Yeni Kapı veya Agora Caddesi Kapısı deniyor. Bu kapıdan kentin merkezine, meydanına gidiyorsunuz.

Buraya kadar hep yokuş çıktınız ve manzara yavaş yavaş oluşuyor 🙂

Ada 1 Mahallesi:

ada 1 mahallesi
Ada 1 Mahallesi

Burası çalışma atölyelerinin olduğu sanayi mahallesi. İçerisinde 28 adet atölye açığa çıkarılmış. Birçok atölyenin iki katlı olduğu bulunmuş. Bu atölyeler hem hammadde hem de üretim için kullanılmış. Yazımın başında antik kentin adının ve sembolünün keçilerle ilgili olduğunu yazmıştım. Bu atölyelerde keçilerin kılından dokumacılık, kemik işçilikleri ortaya çıkmış.

Ada 1 mahallesinden sol taraftan aşağıya doğru indiğinizde Diğer bir kapı olan Demir Kapı‘yı, Roma Atölyesini ve Doğu Kilise‘yi görüyorsunuz. Buraları gezdikten sonra tekrar ana yola çıkmanız gerekiyor.

Bouleuterion – Meclis Binası:

Bouleuterion - Meclis Binası
Bouleuterion – Meclis Binası

Yapılan kazı çalışmaları sonucunda şu anda görülenden daha küçük ve eski bir meclis binasının olduğu ve yıkıldığı ortaya çıkmış. Sonrasında bu kalıntılarını gördüğünüz daha büyük bir yapı inşa edilmiş. 12 sıra oturma yeri ve yaklaşık 190 kişilik kapasitesi bulunuyor.

Agora Binası – Pazar/Çarşı Yeri:

Agora duvarı
Agora Duvarı

3 katlı ve L planlı bir yapıdır. Yapının korunmuş cephesinde kapıların yerlerini ve üst üste bindirilmiş kayaları göreceksiniz. Bu kayalar birbirine bağlı değil, sadece üst üste konmuş durumda ve birçok depremi atlatmıştır.

Macellum – Et ve Balık Pazarı:

Macellum - Et ve Balık Pazarı
Macellum – Et ve Balık Pazarı

Agora binasının hemen yanında yer alan bu dairesel yapının 2 tane su gideri var. Bu deliklerin suyun girişi ve çıkışı için olduğu düşünülmekte. Ayrıca antik kente yakın olan Kocaçay’da yakın zamana kadar yılan balıklarının yaşadıkları bilinmektedir.

Gymnasion Hamamı ve Gymnasion Alanı:

Gymnasion Hamamı
Gymnasion Hamamı

Gymnasion, spor yapılan alan. Gymnasion’un yanındaki hamam, burada spor yapanlar için düşünülmüş. Hamamın zeminin düz olmasını sağlayacak tonozları görebiliyorsunuz. Hamam bu tonozlar üzerine yapılmış.

Tiyatro:

Tiyatro
Tiyatro

Romalıların da dokunuşlarının olduğu tiyatronun kemerli girişini görebilirsiniz. Oturma alanlarının çoğu helenistik döneme ait (M.Ö. 323 -M.Ö. 30).

Athena Kutsal Alanı:

aigai kutsal alan manzarası (Orta)
Aigai Kutsal Alan Manzarası

Bu kutsal alanın kalıntıları var. Diğer yapılar gibi korunmuş durumda değil. Athena Kutsal Alanı, tüm vadiyi görebilecek şekilde harika bir manzarası var.

Bu kutsal alandan devam ettiğinizde Ada 1 Mahallesine çıkıyorsunuz ve oradan geri dönüş başlıyor. Bu yazı faydalı olduysa, Antik kenti gezdiyseniz yorum ve görüşleriniz için aşağıdaki yorum alanını kullanabilirsiniz.

Siyekli köyünden başlayıp, Aigai Antik Kentiyle biten toplamda 17 km lik yürüyüşümüzü anlattığım yazı için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

Bir Yorum Bırakın